,Rosa. *

Door: TG Vagevuur

Muziektheater Koen Boesman en Peter Spaepen nemen het levensverhaal van Rosa Luxemburg als vertrekpunt een opwindende muziektheatervoorstelling.

 

Wie niet beweegt, merkt zijn ketens niet.” ,Rosa.

 

100 jaar geleden. Het is 1919. Eindelijk. De Grote Oorlog is voorbij. Een kleine, scheve vrouw staat op een omgekeerde kist op de Potsdamerplatz in Berlijn. Rosa Luxemburg spreekt. Iedereen blijft staan en luistert. Ze is vrouw, immigrante, Joodse en ze loopt mank. Maar iedereen luistert. Ze spreekt van hoop, democratie, vrede en een eerlijke maatschappij. Ze vloekt en ze foetert: op oorlogszoekers, op onrechtvaardigheid, op de mannen aan de macht. Ze schrijft boeken vol brieven en pamfletten, getekend: ,Rosa.

 

Enkele weken later raakt het levenloze lichaam van Rosa het water van het Landwehrkanaal. Een kogel in haar slaap: keerpunt van de moderne geschiedenis.

 

Een zwevende pianiste, een zangeres, een actrice en een mysterieus vrouwenkoor brengen haar levensverhaal vanop die brug boven het Landwehrkanaal, waar het eindigde. Met de woorden van Rosa zelf en met de spanning van een detectiveverhaal. Een voorstelling over onverwoestbare vrouwen, over idealen, over keuzes maken en de gevolgen erbij nemen, over woelige tijden vol mogelijkheden en over dromen van een betere wereld. Met swingende maar evengoed bevreemdende en beklijvende songs vol woeste woorden.

 

TG Vagevuur is een muziektheatergezelschap dat zich focust op nieuwe creaties voor (jong)volwassenen. De voorstellingen van dit eigenzinnige collectief situeren zich ergens tussen hemel en hel en zijn te herkennen aan een scherpe blik, een vormelijke theatertaal en sappige personages. Eerder waren van TG Vagevuur de voorstellingen ‘Cel’, ‘Vadermoord’ en ‘UB-29’ bij ons te zien.


TIP: bij deze voorstelling bieden we een waaier van extra activiteiten aan. Je leest er alles over op deze pagina.


Credits

spel: Iris Van Cauwenbergh, Aline Goffin en Elisabeth De Loore

concept en regie: Koen Boesman

concept en muziek: Peter Spaepen

zang: Brussels Experimental o.l.v. Floris Lammens

decor: Ief Spincemaille en Geert Jonkers

kostuums: Jana Roos

coaching: Johan Heldenbergh en Sybrand Van der Werf

Doelgroep(en):
5M Secundair - 5de jaar
6M Secundair - 6de jaar


Duur:  70 minuten

Prijs:  € 6.00 per leerling

Aantal vrije plaatsen:
Zie de speelmomenten onderaan  Reserveren

Bijlagen:
 220127 ROSA LESMAP.pdfReservatie maken

Kies één van de onderstaande speelmomenten

Datum Uur Locatie Vrije plaatsen
do 27.01.2022 10:15 - 11:25 CC De Steiger theaterzaal (Waalvest 1, 8930 Menen) 250 Inschrijvingen zijn afgesloten
do 27.01.2022 13:30 - 14:40 CC De Steiger theaterzaal (Waalvest 1, 8930 Menen) 147 Inschrijvingen zijn afgesloten