Informatie

Educatief aanbod

Veel leerkrachten zoeken zich te pletter naar goede methoden om het in de klas over theater te hebben. Misschien kunnen wij je wel op weg helpen! Naast de voorstellingsgebonden begeleidingsmap (die je kan downloaden op de voorstellingspagina) beschikken we over heel wat interessant educatieve mogelijkheden, die onmiddellijk inzetbaar zijn.

         

Tello gaat naar toneel (4HOOG)

doelgroep: 1ste t.e.m. 3de kleuter

aankoopprijs: 1 boekje/dvd gratis per school die naar voorstellingen komt; bijkomende boekjes kunnen besteld worden tegen €15,00/stuk

Knuffel Tello gaat vandaag voor het eerst naar toneel. Een spannende uitstap waar hij met veel verwachting naar uit kijkt. Helaas blijft hij achter in de vestiaire….

Met kleuters naar theater gaan. Het is  een hele onderneming. De vele nieuwe indrukken, een groot gebouw, een voorstelling. Voor hen is het niet altijd makkelijk om te weten waaraan ze zich moeten verwachten. De kortfilm en het boek ‘Tello gaat naar toneel’ willen (jonge) kinderen op een ongedwongen manier in contact brengen met theater. Tello gaat op verkenning en neemt je mee naar alle hoekjes van een schouwburgzaal.

Productiehuis 4Hoog is gespecialiseerd in voorstellingen voor de allerkleinsten. Vanuit hun ervaring ontwikkelden zij dit project. Het filmpje reikt leerkrachten en ouders een aantal handvatten om kleuters voor te bereiden op hun eerste theaterbezoek. In het boek vind je een mooi geïllustreerd verhaal, alsook een aantal tips over hoe je aan de slag kan met dit educatief materiaal.

Een realisatie met de steun van de Vlaamse Gemeenschap, Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen, HumuZ expertisenetwerk Zuid-West- Vlaanderen, KOPERGIETERY en WOCK.

aanvragen

 

De straat van Kaat

doelgroep: 1ste t.e.m. 3de kleuter

beschikbaar: hele seizoen - maximum 2 opeenvolgende weken

prijs: gratis | waarborg: € 50,00

‘De straat van Kaat’ is een verteltapijt. Rol het open in jouw klas en wandel samen met de kleuters binnen in een fantastische wereld.  Door middel van speelse opdrachten maken de kinderen kennis met de verschillende muzische vormen: beeld, drama, muziek, beweging en media.  Een wonderlijk kunstenpakket, helemaal op maat van kleuters.

‘De straat van Kaat’ kwam er na een vraag vanuit het kleuteronderwijs naar nieuwe en creatieve methodieken om kleuters in contact te brengen met kunst en cultuur. Het pakket omvat naast alle materialen die nodig zijn om in de klas aan de slag te gaan, ook een volledig uitgeschreven handleiding en een inspiratielijst voor de leerkracht. Het pakket sluit naadloos aan bij de ontwikkelingsdoelen voor het kleuteronderwijs.

aanvragen

 

Kapitein Kas

doelgroep: 1ste t.e.m. 6de leerjaar

beschikbaar: hele seizoen

prijs: gratis | waarborg: € 50,00

Kapitein Kas is een jonge kapitein. Op een dag erft hij van zijn opa het Surprise Schip. Samen met zijn Malle Matrozen vaart hij rond in de fictieve wondere wereld van Wapala, op zoek naar creatieve uitdagingen. Haal de ontdekkingskoffer in de klas en verken op een speelse manier de muzische domeinen. Tal van eenvoudige opdrachten laten je toe rond muziek, beweging, media, beeld of drama te werken. Het pakket is modulair opgebouwd, waardoor je als leerkracht zelf bepaalt hoe lang en hoe intens je met de koffer werkt. Zo kan je tussen de lessen korte opdrachtjes doen of een muzische dag uitwerken met langere opdrachten.

Het materiaal dat nodig is om direct aan de slag te gaan: een speldoek met de kaart van Wapala, grote afbeeldingen van Kapitein Kas en het Surprise Schip, zitten in de koffer als ook opdrachtfiches per graad en een goeie handleiding.

aanvragen

 

De theaterkoffer

doelgroep: 1ste t.e.m. 6de leerjaar

beschikbaar: hele seizoen – maximum 1 week

prijs: gratis – wanordelijkheid en beschadiging of verlies van onderdelen moeten wel vergoed worden

De Theaterkoffer ziet er aan de buitenkant uit als een echte flightcase, maar als je hem opent, komt er een compleet miniatuurtheater te voorschijn: een echte scène, een voordoek, spots, decorelementen en zetels. Kortom, alles wat je in een echt theater ziet, kan je ook terugvinden in deze case. De koffer is educatief en visueel erg aantrekkelijk: ideaal om leerlingen wegwijs te maken in de wereld van het theater. Ze komen te weten wat er zoal moet gebeuren, vooraleer het spektakel kan beginnen. Ook het kijkgedrag  en de theatercodes kunnen op een speelse manier worden aangebracht. De koffer bevat materialen voor grappige spelopdrachten en een compleet uitgewerkt lessenpakket. De Nederlandse jeugdauteur Joke van Leeuwen zorgt samen met de vormgevers  voor het ontwerp van de koffer en levert de bijhorende tekst, gebaseerd op haar in 1998 verschenen boekje ‘We zijn allang begonnen, maar nu begint het echt. Pieke maakt toneel’. Een erg leuke invalshoek om kinderen voor te bereiden op een theaterbezoek!

aanvragen


Achter de schermen van het theater

doelgroep: leerlingen basisonderwijs + leerlingen secundair onderwijs

beschikbaar: hele seizoen

duur: ongeveer anderhalf uur

prijs: gratis voor klasgroepen die ingeschreven zijn voor een voorstelling, andere groepen betalen 1,00 euro per leerling

Een geanimeerd en actief bezoek aan onze theaterinfrastructuur is een uitstekende gelegenheid om kinderen en jongeren te laten kennismaken met allerlei gekende en minder gekende facetten van het theater. In ongeveer anderhalf uur maken we de leerlingen wegwijs in en rond de theaterzaal. Na een korte inleidende babbel tonen we hen in de regiekamer de technische hoogstandjes waarover we vandaag de dag kunnen beschikken. Na een tussenstop in de zaal zelf, bekijken we de machinerie van de grote scène en snuiven we de sfeer op in de kleedkamers en in de artiestenfoyer.

aanvragen

 

En ook...

Van een eenvoudig nagesprek met de acteurs, tot een intensief cultuurproject op school. Mits je het ons tijdig vraagt, zoeken wij graag uit wat er mogelijk is en ondersteunen wij je eventueel ook bij de concrete uitwerking.

aanvragen